HILVERSUM - Adressen en telefoonnummers van verscheidene bekende Nederlanders zijn te vinden via Google Maps en andere websites.

Deze gegevens komen uit het Handelsregister en zijn aan de sites doorverkocht door de Kamer van Koophandel (KvK). Dat meldde het radioprogramma TROS Radio Online zaterdagavond.

Het gaat om BN'ers die als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) staan ingeschreven in het openbare Handelsregister. De KvK mag die gegevens verkopen aan derden.

BN'ers en anderen die zich dat niet realiseren, lopen zo de kans dat hun privéadres en hun privénummer op internet terechtkomen als ze die gegevens hebben gebruikt bij hun inschrijving.

Weigeren

De kwestie is voor de KvK aanleiding om zzp'ers de mogelijkheid te geven voortaan meteen bij inschrijving het gebruik van een deel van hun persoonlijke gegevens door derden te weigeren, bevestigde een woordvoerder van de KvK.

Het Tweede Kamerlid Ada Gerkens (SP) gaat staatssecretaris Frank van Heemskerk van Economische Zaken opheldering vragen over het verkopen van dit soort gegevens door de KvK.