WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn drie e-mailoplichters veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Het drietal troggelden via e-mails meer dan 1,2 miljoen dollar af van hun slachtoffers.

De in Amsterdam opgepakte oplichters, twee Nigerianen en een Fransman, bekenden vorig jaar zich met hun praktijken te hebben gericht op de Verenigde Staten.

Hoofdverdachte Nnamdi A. kreeg van de rechter in New York zeven jaar en drie maanden cel opgelegd, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De andere twee, Anthony E. en Kesandu E., kregen beiden vier jaar en negen maanden celstraf. De mannen waren in februari 2006 opgepakt in Nederland en daarop overgedragen aan de VS.

419-fraude

De zogeheten 419-fraude, genoemd naar een artikel over oplichting in de Nigeriaanse wet, begint met een e-mail waarin de oplichters een grote geldsom beloven aan de ontvanger van de mail. Die moet dan wel een bedrag betalen om bijvoorbeeld administratieve kosten te dekken.

Om hun identiteit te verhullen maakten de verdachten gebruik van verschillende aliassen, telefoonnummers en e-mailadressen.

De verdachten hebben volgens de rechter mails gestuurd naar duizenden potentiële slachtoffers.

Nederland

In Nederland zijn enkele jaren geleden veel arrestaties verricht in onderzoek naar de omvangrijke Nigeriaanse oplichtings- en witwaszaak.

Daarbij gingen slachtoffers uit het buitenland voor tienduizenden euro's het schip in. Een aantal daders is tot celstraffen veroordeeld.