AMSTERDAM - De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse koningin Elizabeth II hebben zich wellicht schuldig gemaakt aan piraterij. Obama deed de majesteit deze week een iPod met muziek cadeau, maar daarmee schonden de twee mogelijk het auteursrecht.

Dat zeggen twee organisaties die zich inzetten voor digitale burgerrechten. De Britse Open Rights Group en de Amerikaanse Electronic Frontier Foundation willen met hun analyse aantonen dat het huidige auteursrecht te ingewikkeld is en consumenten onredelijke beperkingen oplegt.

Volgens de EFF is het zeer de vraag of Obama de muziek op de iPod wel mag weggeven. Uit de voorwaarden van Apples muziekwinkel iTunes valt volgens de organisatie niet op te maken of klanten juridisch eigenaar zijn van de liedjes die ze kopen, of dat ze enkel het gebruiksrecht verwerven. In dat laatste geval mag Obama de muziek niet weggeven.

Kopie

Bovendien komen de liedjes niet rechtstreeks op de muziekspeler: daarvoor is het noodzakelijk een kopie te maken. Het is volgens de EFF waarschijnlijk niet toegestaan om die aan een ander cadeau te doen.

Volgens de Britse tegenhanger van de EFF, de Open Rights Group, is het in het Verenigd Koninkrijk in ieder geval in strijd met het auteursrecht om muziek van een cd te kopiëren en aan een ander te geven.

Ingewikkeld

Volgens de beide organisaties toont de kwestie aan dat het huidige auteursrecht te ingewikkeld is, en niet is meegegroeid met technologische ontwikkelingen als de opkomst van digitale media.