AMSTERDAM – Wie regelmatig in de baas zijn tijd het internet afstruint voor ontspanning is productiever dan iemand die dat niet doet.

Dat stelt de Australische dokter Brent Coker, verbonden aan de universiteit van Melbourne, tegenover persbureau AAP. Hij deed onderzoek naar de effecten van surfen tijdens het werk.

Hij stelt dat werknemers die internetten tijdens werktijd gemiddeld 9 procent productiever zijn. Overigens geldt dit niet als meer dan 20 procent van de totale werktijd op internet wordt doorgebracht.

Aanname

Coker weerspreekt hiermee de aanname van veel bedrijven dat werknemers door niet-werkgerelateerd internetgebruik minder productief zijn.

Volgens Coker is het dan ook niet terecht dat bedrijven miljoenen spenderen om sites als YouTube en Facebook te blokkeren voor hun werknemers.

Nieuwssites

Uit het onderzoek komt naar voren dat het bezoeken van nieuwssites en het opzoeken van productinformatie de populairste ontspannende surfactiviteiten zijn.

“Mensen hebben deze ontspanning nodig om hun concentratie terug te krijgen”, stelt Coker. Hij vergelijkt het concentratieverlies met schoolcolleges.

“Daar was de aandacht vaak na twintig minuten ook verdwenen. Na een korte pauze ging het dan wel weer.”

“Op het werk gaat het net zo. De hersenen hebben een pauze nodig om tot rust te komen. Daarna schiet de productiviteit weer omhoog.”