AMSTERDAM - Vier Nederlandse internetbedrijven hebben donderdagavond in Berlijn een Europese Red Herring 100 gewonnen. IRL Connect, Nimbuzz, Service2Media en Mobypicture behoren tot de honderd meest veelbelovende technologiebedrijven in Europa.

De prestigieuze titels worden jaarlijks uitgedeeld door Red Herring, een zakenblad dat zich richt op jonge ondernemingen in de technologiesector. Eerdere winnaars van de wereldwijde editie waren ondermeer Google, Yahoo, Skype en eBay. Bedrijven op de lijst trekken vaak nieuwe investeerders.

Mobypicture

Met Mobypicture kunnen gebruikers vanaf hun mobiele telefoon gemakkelijk foto's, maar ook tekst, audio en video posten op een groot aantal verschillende websites, zoals Hyves, Flickr, Facebook, Blogger of Twitter. Vooral in combinatie met die laatste dienst won Mobypicture de laatste tijd veel aan populariteit.

IRL Connect

IRL Connect is een lokatiegebonden sociaal netwerk. Leden kunnen hun vrienden via de site continu op de hoogte houden van hun lokatie. De site is geïntegreerd met andere webdiensten, zoals Twitter en Facebook. IRL Connect bevindt zich nog in een besloten testfase, maar zegt later deze maand officieel van start te zullen gaan.

Nimbuzz

Chatdienst Nimbuzz maakt het mogelijk om via verschillende instant-messagingnetwerken te communiceren via één account. Via Nimbuzz kunnen onder meer gesprekken worden gevoerd op MSN, Yahoo IM, AIM, Facebook, Google Talk, Jabber en Skype. De dienst is vooral populair op mobiele telefoons, zoals de iPhone van Apple.

In januari won Nimbuzz ook al een Red Herring bij de wereldwijde editie van het evenement.

Service2Media

Service2Media is een onderneming die mobiele webapplicaties ontwikkelt voor bedrijven, waaronder de NS, de Telegraaf en de Rabobank. Eerder deze week kwam het bedrijf nog in het nieuws met een nieuwe mobiele toepassing voor Hyves, die gebruik maakt van lokatiegegevens van gebruikers.