AMSTERDAM - De snelgroeiende microblogdienst Twitter staat mogelijk in de belangstelling van internetgigant Google. Tussen de twee bedrijven zouden gesprekken over een overname of een samenwerking plaatsvinden.

Dat meldt technologieblog Techcrunch op basis van 'mensen dicht bij de onderhandelingen'. Andere bronnen zeggen tegenover de site dat het niet om een overname gaat, maar om samenwerking op het gebied van zoektechnologie.

AdSense

Volgens het goed ingevoerde Google Watch gaan de gesprekken echter over een andere vorm van samenwerking. Google zou bedrijven in gelegenheid willen stellen om hun berichten op Twitter automatisch te laten doorplaatsen in advertenties via Googles AdSense.

Twitter

Twitter is een website waar gebruikers elkaar via korte updates op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten. De berichtjes kunnen ook worden geplaatst of gelezen met speciale software, per sms of met een mobiele telefoon.

Groei

De dienst is met name het afgelopen jaar sterk gegroeid. Marktonderzoeksbureau Nielsen meldde onlangs dat Twitter zijn bezoekersaantallen in het afgelopen jaar met maar liefst 1382 procent heeft zien stijgen.

Het ontbreekt Twitter nog aan een bedrijfsmodel. De dienst is gratis en pas sinds enkele weken experimenteert Twitter op kleine schaal met advertenties op zijn website, vooralsnog hoofdzakelijk voor zijn eigen diensten.

Investeerders

Niettemin verwachten investeerders veel van de dienst. Zij staken in de voorbije maanden zo'n 50 miljoen dollar in Twitter. Volgens een van hen kan Twitter daarmee 'jaren vooruit zonder inkomsten te genereren'.

Zoekresultaten

Volgens analisten is Twitter vooral aantrekkelijk omdat de dienst de mogelijkheid biedt om 'live' te zoeken. Traditionele zoekresultaten van bijvoorbeeld Google zijn doorgaans tenminste enkele uren oud, omdat het enige tijd duurt voordat de zoekmachine een website heeft geïndexeerd.

Twitter, dat veel wordt gebruikt om actuele nieuwsontwikkelingen te bespreken, biedt 'live' zoekresultaten. Berichtjes die door gebruikers worden geplaatst, zijn onmiddellijk vindbaar.

Facebook

Twitter wees eerder een overnamebod van sociaal netwerk Facebook van de hand. Dat bod van een half miljard dollar zou grotendeels betaald worden in aandelen, die volgens Twitter in werkelijkheid veel minder waard zijn dan de prijs die Facebook er aan verbond.

De oprichters van Twitter, Biz Stone en Evan Williams, verkochten al eerder een succesvolle website aan Google. In 2003 nam de zoekgigant voor een onbekend bedrag hun webblogdienst Blogger over.