AMSTERDAM - In de maart maand bestond de in Nederland ontvangen e-mail voor 96,2 procent uit spam, meldt beveiligingsbedrijf Cleanport. Dat is een nieuw record.

Volgens het bedrijf was op de zondagen 15 en 22 maart zelfs meer dan 99 procent van de e-mail ongewenste reclame. Dat is sinds 2001 niet meer voorgekomen.

McColo

In de laatste maanden van 2008 was het wereldwijde spamvolume juist afgenomen. Dat had onder meer te maken met de sluiting van McColo, een malafide internetbedrijf in Californië. Bij McColo waren servers gehuisvest die door spammers werden gebruikt om zogenoemde botnets aan te sturen. Zulke netwerken bestaan uit pc's die zijn besmet met een virus, waardoor ze kunnen worden ingezet voor de verspreiding van bijvoorbeeld spam.

McColo werd in november 2008 afgesneden van internet, waarna enige tijd aanzienlijk minder spam werd gesignaleerd. Dat effect is inmiddels echter teniet gedaan. Cybercriminelen hebben hun botnets snel weten te herbouwen.

Google

Ook Google constateerde eerder deze week al dat de spamgolf terug is op zijn oude niveau. Volgens Amanda Kleha van het internetbedrijf worden spammers steeds slimmer in het personaliseren van hun berichten. Aan de hand van de lokatie van de ontvanger presenteren ze slachtoffers spectaculaire - verzonnen - nieuwskoppen over gebeurtenissen in hun omgeving, om ze zo te verleiden op de link te klikken. Daar kunnen ze worden besmet met een virus.

Filters

Hoewel het overgrote deel van de e-mail inmiddels uit spam bestaat, bereikt daarvan doorgaans slechts een fractie de mailbox van de ontvanger. De meeste ongewenste reclame wordt door spamfilters geblokkeerd.