AMSTERDAM - De pas waarmee zorgverleners toegang kunnen krijgen tot het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) wordt vervangen. Reden hiervoor is dat de chip in de pas is gekraakt. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman zijn experts in een laboratoriumsituatie in staat gebleken om de informatie op de chip te lezen.

Het gaat om de chip die ook wordt gebruikt in de nieuwe pas van medewerkers van het ministerie van Defensie, en de digitale tachograaf, die de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs bijhoudt. Het ministerie van Verkeer is van plan de chip te gaan gebruiken in de nieuwe boordcomputer van taxi's, die de ritgegeven opslaat.

Risico's

De veiligheidsrisico's voor het EPD zijn echter 'zeer gering', stelt Klink. Het is namelijk niet de enige veiligheidsmaatregel. Voor toegang tot het EPD moeten gebruikers van de pas voldoen aan een aantal waarborgen op het gebied van registratie, verwerking en verstrekking van gegevens. Zo moeten wachtwoorden en pincodes worden opgegeven.

Om de kwetsbaarheid toch op korte termijn weg te nemen wordt de pas in het derde kwartaal van dit jaar vervangen door een exemplaar met een nieuwere chip zonder mankementen.

Bezwaren

Los daarvan staat de invoering van het EPD voorlopig stil. Omdat het aantal mensen dat bezwaar heeft aangetekend tegen deelname aan het EPD flink hoger uitvalt, is besloten het zogeheten landelijk schakelpunt niet voor 1 juli open te stellen. Eerder was 30 maart de streefdatum.

Langs het schakelpunt vindt de elektronische uitwisseling van patiëntendossiers plaats. Met het uitstel wordt gezorgd dat alle bezwaren ook daadwerkelijk zijn verwerkt voordat het schakelpunt opengaat.

Voor na 1 juli staat een 'inhaalslag' gepland voor de aansluiting van zorgverleners op het EPD. Vanaf 2010 moeten zij verplicht werken met het systeem.

Defensie

De gevolgen van de kwetsbaarheid van de chip voor Defensie zouden beperkt zijn, omdat de informatie op de chip nog niet wordt gebruikt. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) laat weten dat deze kwetsbaarheid op tijd wordt weggenomen.

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) laat uitzoeken wat de gevolgen zijn voor de digitale tachograaf. Voor de boordcomputer in taxi's geldt dat de invoering vanwege het mankement met drie tot vijf maanden zal verschuiven.