AMSTERDAM - Youtube is overgestapt op een nieuwe vormgeving. Zowel de filmpjes als de teksten op de videosite staan sinds woensdag op de kop.

Gebruikers kunnen hun hoofd 180 graden kantelen, hun beeldscherm op de kop zetten, of naar Australië verhuizen, suggereert Youtube-eigenaar Google in een toelichting.

Het bedrijf staat er om bekend dat het op 1 april grappen uithaalt met zijn gebruikers. Naast de omgekeerde Youtubesite, kondigde Google woensdag een nieuwe versie aan van zijn webbrowser Chrome, 3D. Die is uitgerust met een knop die gebruikers webpagina's in drie dimensies laat bekijken. Daarvoor moeten ze wel eerst een speciaal brilletje uitprinten.

Google webmaildienst GMail wordt volgens het bedrijf uitgebreid met Autopilot, dat automatisch inhoudelijk kan reageren op e-mailtjes, en in Google Street View loopt woensdag een pandabeer rond.

Opera

Ook andere technologiebedrijven hebben grappen bedacht. De Noorse webbrowsermaker Opera introduceert een nieuwe versie die met gezichtsuitdrukkingen bediend kan worden. Door voor een webcam links of rechts te knipogen kan bijvoorbeeld vooruit of terug worden gebladerd. Om op een pagina in te zoomen, moet de gebruiker zijn wangen opblazen.

De functionaliteit, Face Gestures gedoopt, refereert aan Mouse Gestures, een bestaande functie in de browser. Die maakt het mogelijk Opera te bedienen met instelbare muisbewegingen.

Twitter

Het Britse dagblad The Guardian speelt ondertussen in op de snelgroeiende populariteit van microblogdienst Twitter. Die website, waar gebruikers elkaar in berichtjes van maximaal 140 tekens op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten, speelde de afgelopen maanden een grote rol als nieuwsbron. Onder meer bij enkele recente vliegrampen deden Twittergebruikers rechtstreeks verslag van de gebeurtenissen.

De krant kondigt daarom aan na 188 jaar te stoppen met zijn gedrukte editie. The Guardian verschijnt voortaan alleen nog op Twitter. Ook het archief wordt omgezet naar 'Tweets': "OMG Hitler invades Poland, allies declare war see tinyurl.com/b5x6e for more" en "JFK assassin8d @ Dallas, def. heard second gunshot from grassy knoll WTF?"