AMSTERDAM - Smartphonemaker RIM heeft woensdag zijn online softwarewinkel Blackberry App World geopend. Gebruikers kunnen daar allerlei toepassingen downloaden om de functionaliteit van hun toestel uit te breiden.

RIM volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Apple. De aan Apples iPhone gekoppelde 'App Store' geldt als een groot succes: via die winkel zijn inmiddels zo'n tienduizenden gratis en betaalde applicaties verkrijgbaar. Ook Googles mobiele besturingssysteem Android kent zo'n softwaremarkt, en Microsoft kondigde onlangs de komst van een winkel voor Windows Mobile aan.

Consumenten

Met de opening van de softwarewinkel, waarin naast zakelijke toepassingen veel spelletjes, multimediaprogramma's en applicaties voor sociale netwerken te vinden zijn, zet RIM zijn focus op de consumentenmarkt voort.

Eerder lanceerde het bedrijf met de Blackberry Storm en de Blackberry Flip al toestellen die, anders dan zijn eerdere smartphones, vooral buiten de zakelijke markt klanten moeten trekken.

Vooralsnog is Blackberry App World alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en RIM's thuisland Canada. Andere landen moeten nog volgen.

PayPal

Om van de dienst gebruik te kunnen maken, moeten klanten beschikken over een Blackberry met versie 4.2 of hoger van het bijbehorende besturingssysteem. De voor Blackberry App World benodigde software is dan te downloaden van de website van het bedrijf.

Ook is een account nodig bij online betaaldienst PayPal.