AMSTERDAM - Het succes van de App Store is ook bij piraten niet onopgemerkt gebleven. Volgens onderzoeksbureau Medialets is al zo'n 20 procent van de applicaties voor Apples iPhone gekraakt.

De App Store is een online softwarewinkel waar bezitters van een iPhone of een iPod Touch programma's kunnen downloaden voor gebruik op het apparaat. Van de ongeveer 25 duizend betaalde applicaties zouden tenminste vijfduizend illegaal worden verspreid. Van sommige toepassingen zijn volgens Medialets voor ieder betaald exemplaar honderd kopieën in omloop.

Kai Yu van het bedrijf BeeJive klaagt tegenover Wired dat Apple weinig tegen piraterij zou ondernemen. BeeJive verkoopt een gelijknamige chatapplicatie, maar zegt dat 60 procent van de activiteit op zijn servers van piratenversies afkomstig is. De piraten worden doorgestuurd naar een filmpje over diefstal.

Trots

Andere iPhone-ondernemers maken zich minder druk over piraterij. Steve Demeter, die een populair puzzelspelletje voor de iPhone heeft ontwikkeld, zegt zelfs trots te zijn geweest toen zijn product opdook op de bekende downloadsite The Pirate Bay. Op zijn verkoopcijfers had dat geen blijvende invloed.