BRUSSEL - Gmail-gebruikers zullen voortaan geen e-mail meer versturen zonder de bedoelde bijlage toe te voegen. Google presenteerde de functie maandag in Brussel, onder de vlag van 'Gmail Labs'.

Gmail Labs bevat ook andere geheugensteuntjes, zoals een kalender en een to-do-list. Om tijd te besparen kun je je eigen veelgebruikte antwoorden opslaan en met een druk op de knop 'hergebruiken'.

Spijt

Door een simpele rekentest af te leggen, zullen mensen niet snel meer 's nachts e-mails versturen waar ze 's ochtends spijt van hebben. Bij te veel fouten in de test zal Gmail het verzenden van het bericht op dat tijdstip niet toestaan.

Een ander handig experiment betreft 'offline Gmail'. Hiermee is het mogelijk door te werken in de metro en het vliegtuig en worden je veranderingen automatisch doorgevoerd wanneer je weer verbinding maakt met het internet.

Verjaardag

De Gmail-gebruiker kan alle functies zelf aan- en uitzetten. De functies die bij de gebruiker in de smaak vallen, zullen uiteindelijk een officieel onderdeel worden van Gmail. Gmail Labs wordt in 49 talen gelanceerd. Gmail viert deze week haar vijfde verjaardag.