AMSTERDAM - Eigenaren van een iPod Touch kunnen hun muziekspeler vanaf dinsdag ook gebruiken om te telefoneren. Internetbeldienst Skype lanceert dan een applicatie voor de iPod en de iPhone.

Met de applicatie vervaagt de grens tussen de iPhone en de iPod Touch, een apparaat dat vrijwel alle functionaliteit heeft van de telefoon, maar waarmee nog niet kon worden gebeld. De iPod Touch beschikt net als de iPhone wel over een draadloze internetverbinding via wifi.

Met Skype kunnen gebruikers bellen zonder een traditionele vaste of mobiele telefoonaansluiting. De gesprekken worden gevoerd via internet.

Internationaal

De dienst is vooral aantrekkelijk voor telefoontjes tussen Skypegebruikers onderling, die gratis zijn, en voor internationale gesprekken.

Skype is al beschikbaar op pc's en Apple-computers, en voor verschillende andere mobiele telefoons, zoals toestellen met Windows Mobile. Naast de iPhone en iPod-versie komt binnenkort ook een variant uit voor de BlackBerry.

Toegestaan

Sommige telecombedrijven verbieden hun abonnees om hun mobiele internetverbinding te gebruiken voor telefoondiensten, omdat dat ten koste kan gaan van de inkomsten uit gesprekken. Volgens een woordvoerder van T-Mobile, dat de iPhone als enige in Nederland aanbiedt, is gebruik van Skype echter gewoon toegestaan.

Het is echter de vraag of het mogelijk is om met de applicatie te bellen over de 3G-verbinding van het telecombedrijf. In de Verenigde Staten kan Skype in ieder geval geen gebruik maken van het mobiele breedbandnetwerk van provider AT&T. Daar kan alleen via de wifi-verbinding worden gebeld.