RIJSWIJK - Veiligheidsexperts hebben vrijdag een tweedeaanval van het internetvirus Sobig.F kunnen tegenhouden. Het virus,dat in de afgelopen dagen wereldwijd tienduizenden computersbesmette, zou nieuwe 'instructies' ophalen bij twintig besmettecomputerservers.

Bekijk de video: Sobig-virus dwingt providers tot uitzonderlijke maatregelen
Modem/ Breedband

De experts waarschuwden de eigenaren van de servers, die op hunbeurt de computers isoleerden van het internet of uitzetten, zomeldt de internetsite Cnet. Wat er was gebeurd als het virus deinstructies wel had kunnen ophalen, is niet bekend. Speculatiesdaarover varieerden van het lanceren van een nieuw virus, hetverzamelen van gevoelige informatie van besmette computers of hetverwijderen van bestanden van die computers.

De internetdeskundigen waren erachter gekomen dat alle computersdie zijn besmet, vrijdagavond contact zouden maken met de twintigservers. "Tenzij een van de servers weer online komt, lijkt heterop dat we de dans zijn ontsprongen", aldus een van hen. Hetvirus is geprogrammeerd om op 10 september te stoppen met hetverspreiden van zichzelf.

Razendsnelle vermenigvuldiging

Sobig.F teistert sinds maandag computers in de hele wereld. Hetvirus verspreidt zich via e-mails en vermenigvuldigt zichrazendsnel. De zogenoemde worm blijft zich verspreiden, maar doetdat momenteel wel minder snel dan de eerste dagen.

Internetaanbieders hebben de handen vol aan het virus. XS4ALLmeldde vrijdag dat inmiddels 305.000 geïnfecteerde mailtjes zijnonderschept. Het bedrijf verwerkt momenteel twee keer zoveeldigitale post als normaal. Een van de grootste internetproviderster wereld, AOL, stelt dat ze tientallen miljoenen besmette e-mailsheeft onderschept.