AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijf Kieskompas lanceert 23 april in Brussel de eerste Europese kieswijzer. De circa 300 miljoen kiezers in 27 EU-landen kunnen dan op een site zien welke partij het beste past bij hun meningen.

De site www.euprofiler.eu is bedoeld voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, die in Nederland op donderdag 4 juni plaatsvinden.

De site komt daarvoor beschikbaar in alle talen van de EU-landen. Het is ook aangepast aan de nationale omstandigheden. De initiatiefnemers hebben daarvoor de programma's van circa driehonderd politieke partijen vergeleken.

Grondlegger

De site is een initiatief van politicoloog André Krouwel, professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam en grondlegger van Kieskompas. Hij werkte hiervoor samen met het European University Institute in Florence en het Zwitserse NCCR/Politools.

Kieskompas ontstond in 2006 als tegenhanger voor de Stemwijzer. Het ging voor het eerst in de lucht voor de Tweede Kamerverkiezingen in dat jaar. Het bedrijf ontwikkelt nu ook applicaties voor bijvoorbeeld de Portugese verkiezingen dit jaar en alvast voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen van 2010.

Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in Nederland op 4 juni, maar in de meeste andere landen op zondag 7 juni. De Nederlanders bepalen 25 van de 736 leden van het parlement.

Het Europarlement heeft zeggenschap over veel zaken zoals verkeer en milieu. Als Ierland en Tsjechië instemmen met het nieuwe EU-verdrag mag het Europarlement ook meebeslissen over zaken als landbouw en justitie.