TORONTO - Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben een netwerk ontdekt dat zo'n 1300 computers in maar liefst 103 landen bespioneerde. Volgens de Canadese onderzoekers zijn documenten gestolen uit honderden kantoren van overheden en particulieren.

Dit heeft de Amerikaanse krant The New York Times zondag gemeld. Er waren eerder netwerken ontdekt die via het internet programmatuur verspreidden om andermans computer te bespioneren.

De nu ontdekte operatie, door de onderzoekers GhostNet genoemd, is tot nu toe veruit de grootste wat het aantal betrokken landen betreft.

Camera

GhostNet is ook in staat om op afstand de camera en de microfoon aan te zetten van de besmette computer. Zo kunnen ook de mensen worden bespioneerd die zich in dezelfde ruimte bevinden.

De meeste spionerende computers staan in China. De onderzoekers waarschuwen echter voor de conclusie dat de Chinese overheid betrokken is bij de operatie. Er zouden particulieren of een commerciële organisatie achter kunnen zitten.

Dalai lama

De operatie kwam aan licht toen medewerkers van de dalai lama nattigheid voelden. Op verzoek van de Tibetaanse regering in ballingschap begonnen de Canadese experts een onderzoek.

Zij ontdekten dat de e-mailserver van de organisatie van de dalai lama was geïnfecteerd. Doelwit van de spionageoperatie waren kantoren van de dalai lama in India, België, Engeland en de Verenigde Staten.

Bewijs

De Chinese overheid lijkt soms door GhostNet vergaarde informatie in handen te krijgen, ook al is er geen bewijs dat het netwerk door de staat wordt gerund.

Zo stuurde de organisatie van de dalai lama eens een uitnodiging via e-mail aan een buitenlandse diplomaat. Die kreeg daarop een telefoontje van de Chinese regering die de ontmoeting afraadde.

En een vrouw die contacten met Tibetaanse ballingen onderhoudt, werd door de Chinese regering geconfronteerd met teksten van haar e-mailverkeer en gewaarschuwd dat zij met haar politieke activiteiten moest stoppen.