LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een taakstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de Amelander Pieter F.

De man erkent dat hij een filmpje en foto's van tv-presentatrice Manon Thomas heeft verspreid. De man zou ook een voorschot van 5000 euro schadevergoeding moeten betalen.

De beelden veroorzaakten in november 2007 veel opschudding nadat ze op YouTube en GeenStijl waren verschenen. Thomas is op de beelden in seksuele houdingen te zien.

De 39-jarige verdachte had de foto's via een draadloos netwerk van de computer van Thomas gehaald, zo gaf hij toe.

Computerinbraak

Het OM pleitte de man vrij van computerinbraak. Volgens de officier van justitie was het namelijk niet meer te bewijzen dat de man echt op de computer had ingebroken. Het kon niet duidelijk worden of de computer destijds wel of niet beveiligd was.

''Maar als de verdachte ook maar een greintje fatsoen had, dan zou hij niets met de foto's gedaan hebben'', aldus de officier.

Het beledigen van Thomas en het schenden van auteurs- en portretrecht is volgens het OM wel te bewijzen. De advocaat van F. vindt het geen belediging omdat de man met het plaatsen van het filmpje op YouTube geen menig verkondigde.

''Het plaatsen van het filmpje is eerder een geheim verklappen'', aldus de raadsman.