RIJSWIJK - Het e-mailvirus Sobig.F neemt vrijdagavond een andere vorm aan. Of het snelgroeiende virus dan kwaadaardig wordt, kan computerbeveiliger Symantec nog niet zeggen.

Sobig.F teistert sinds maandag computers wereldwijd. Het virus verspreidt zich via e-mails en vermenigvuldigt zich razendsnel. Hoeveel computersystemen geïnfecteerd zijn, valt volgens een expert van Symantec niet te zeggen omdat een computer vele e-mails kan versturen.

Sobig.F verspreidt zich zo makkelijk omdat het bestaande beveiligingssoftware weet te ontwijken. De zogenoemde worm blijft zich verspreiden, maar doet dat momenteel wel minder snel dan de eerste dagen.

Naar aanleiding van de ontdekking dat het virus vrijdagavond mogelijk van gedaante verandert, heeft Symantec het waarschuwingsniveau op zeldzame hoogte gebracht. De computerbeveiliger acht Sobig.F nu net zo gevaarlijk als de internetvirussen Blaster en Welchia die vorige week overlast veroorzaakten.

Internetaanbieders hebben de handen vol aan het virus. XS4ALL meldde vrijdag dat inmiddels 305.000 geïnfecteerde mailtjes zijn onderschept. Donderdagochtend waren dat er 200.000. Het bedrijf verwerkt momenteel twee keer zoveel digitale post als normaal.

Special filter

XS4ALL heeft besloten om een speciaal virusfilter tegen Sobig.F bij alle klanten in te schakelen. Volgens gegevens uit het virus stopt Sobig.F op 10 september met het verspreiden van zichzelf.