AMSTERDAM - Terwijl Microsoft in de Verenigde Staten voorlopig nog niet verlost is van de antitrustzaak, wordt ook in Europa de kans steeds kleiner dat het bedrijf onder een forse boete uitkomt.

Het nu al drie jaar durende onderzoek van de EU tegen Microsoft, zal nog zeker een half jaar duren. De Europese Commissie verdenkt de softwaregigant ervan de softwaremarkt voor krachtige servers te monopoliseren.

De EU wil dat onder meer verhinderen door Microsoft een boete op te leggen. Onder bestaande regelgeving kan het bedrijf een boete krijgen tot maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet, dat komt neer op ongeveer 2,7 miljard euro (bijna 6 mrd gulden).

"Als de boete te hoog is, kan Microsoft altijd nog zeggen dat het zich aan de aandeelhouders verplicht voelt om in hoger beroep te gaan", zegt een voorstaande antitrustadvocaat in Brussel tegen de Telegraaf. "Dan duurt het nog wel twee tot drie jaar voor de concurrenten, en staat de EU te kijk omdat het geen recht kan doen gelden."Al met al lijkt een spoedig verloop van de zaak er niet in te zitten.

Ook in de Verenigde Staten is de zaak nog niet gesloten. De Amerikaanse rechter Kollar-Kotelly wees afgelopen weekeinde het schikkingsvoorstel van Microsoft in de VS af. In maart wordt een hoorzitting gehouden en vermoedelijk wacht de EU op de uitslag van die zitting voordat het besluit hoe de zaak hier afloopt.

/NETSchikkingsvoorstel Microsoft afgekeurd

/DOSSIERMicrosoft