AMSTERDAM - Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Groningen kunnen hun huis sinds donderdag op internet bekijken via Googles kaartendienst Maps. Het bedrijf heeft het zogenoemde Street View in Nederland geactiveerd.

Met Street View kunnen gebruikers op een plattegrond van Google rondkijken vanaf straatniveau. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden vrijwel alle straten in Amsterdam, Rotterdam en Groningen meter voor meter gefotografeerd.

De foto's zijn te bekijken door een geel poppetje op de plattegrond te slepen. Door de kijkrichting van het poppetje aan te passen, kunnen gebruikers om zich heen kijken.

Via de panoramafoto's kunnen mensen zich bijvoorbeeld in de hoofdstad vanaf de Dam naar het Centraal Station wandelen. Rotterdammers kunnen zich vergapen aan de Kuip en de Erasmusbrug, Groningers bezoeken de Grote Markt.

De dienst is niet alleen op computers beschikbaar, maar ook op de mobiele versies van Google Maps, zoals de kaartenapplicaties op de iPhone en de G1.

Panoramio

De beelden zijn verrijkt met kiekjes die zijn gemaakt door gebruikers van Panoramio, de fotodienst van Google. Wie Street View bijvoorbeeld activeert op het Leidseplein in Amsterdam, kan ook foto's bekijken die door toeristen op die plek zijn gemaakt.

Volgens Google helpen de beelden gebruikers om zich in een vreemde stad te oriënteren. Zo kunnen internetters bij een routebeschrijving op Maps bij iedere afslag kijken hoe de omgeving er uitziet. Zo weten ze bijvoorbeeld dat ze bij de bakker linksaf moeten.

Uitbreiden

Street View bestaat al langer in de Verenigde Staten, Japan, Australië, Nieuw Zeeland, Spanje, Italië en Frankrijk. Tegelijk met Nederland krijgt ook het Verenigd Koninkrijk nu beschikking over de dienst.

In de Verenigde Staten is het grootste deel van het land al beschikbaar. Google wil de dienst in Nederland verder uitbreiden.

Privacy

De dienst ligt regelmatig onder vuur van critici die vrezen dat de privacy van bewoners en voorbijgangers in het geding komt. Google zegt daar echter zorgvuldig mee om te gaan. Zo zijn de beelden niet live, en worden gezichten en kentekens van auto's automatisch onherkenbaar gemaakt. Ook kent het bedrijf een procedure om beelden te laten verwijderen.

Google Street View in Nederlandse straten