UTRECHT - De afperser van het zuivelconcern Campina was goed op de hoogte van de mogelijkheden van internet en digitale ontwikkelingen. Dat blijkt uit een verhaal van de website www.netkwesties.nl, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Politie en justitie kwamen donderdag met een persbericht over de afpersingszaak, nadat duidelijk was geworden dat de journalist van Netkwesties van alle details op de hoogte was. Volgens de politie had hij de gegevens van de advocaat van de verdachte.

Anonymizer

De verdachte zou gebruik hebben gemaakt van een zogenoemde anonymizer, waarmee iemand zich anoniem op het internet kan voortbewegen. Zonder medewerking van het bedrijf dat deze dienst aanbiedt, is het vrijwel onmogelijk iemand op te sporen.

De man stuurde Campina een brief, waarin hij eiste dat het bedrijf een bankrekening zou openen en daarop 200.000 euro zou storten. Vervolgens moest het zuivelbedrijf de gegevens van die rekening en de pincode onzichtbaar verstoppen in een digitale afbeelding van een Rode Volkswagen. Met het blote oog is dat onzichtbaar, er is een speciaal programma voor nodig om de gegevens eruit te halen.

De foto moest van de afperser geplaatst worden op Autotelegraaf.nl, temidden van duizenden andere occasions. Met de anonymizer downloadde hij het plaatje en haalde de gegevens van de rekening eruit, aldus Netkwesties.

FBI

Door digitale bestanden van het Telegraaf-concern te analyseren, kwam de politie uit bij een bedrijf in Amerika dat de anonymizer aanbiedt, www.surfola.com. Op verzoek van Nederland zou de FBI begin juli naar dit bedrijf zijn toegestapt en een e-mailadres van de verdachte hebben gekregen. Het bedrijf zou dat op vrijwillige basis hebben gedaan.

Met behulp van het e-mailadres kon de politie de identiteit en het adres van de verdachte gemakkelijk via een Nederlandse internetaanbieder achterhalen. Vervolgens werd de man geschaduwd en, op het moment dat hij geld pinde van de Campina-rekening, aangehouden.