AMSTERDAM - Nokia en Siemens waarschuwen voor imitatie merkbatterijen voor mobiele telefoons die in Nederland in omloop zijn. De oplaadbare batterijen worden volgens een woordvoerder van Siemens gemaakt in Azië en zijn voor leken niet van de echte te onderscheiden. Door een gebrekkige beveiliging bestaat de kans dat de batterij oververhit raakt en het mobieltje ontvlamt of in het ergste geval ontploft.

Dinsdagmiddag liep een 33-jarige vrouw brandwonden op in haar gezicht en nekstreek omdat haar gsm ontplofte. Het opmerkelijke incident vond plaats in cd-winkel Fame aan de Kalverstraat in Amsterdam. Dat bevestigde de politie in Amsterdam donderdag.

De vrouw liet haar mobieltje per ongeluk op de grond vallen, waardoor deze uitging. Toen ze het toestel opnieuw aanzette en tegen haar oor hield, ontplofte de batterij in het apparaat en vatte vlam. De vrouw moest ter plekke door de GG&GD worden behandeld. Het ging om een toestel van Nokia. Volgens de politie Amsterdam is het bij haar weten de eerste keer dat er in Nederland een mobieltje ontploft.

Vervalste batterijen

Een woordvoerder van Nokia in Helsinki meldt dat bij hen bekend is dat er wereldwijd vaker gsm-toestellen zijn ontploft of vlam hebben gevat. "de hebben gehoord dat er mobieltjes oververhit zijn geraakt, smolten en, in het ergste geval, ontploften'', aldus de woordvoerder. Volgens Nokia deugt de beveiliging van de vervalste batterijen niet.

Een voorlichtster van Siemens zegt dat er vorig jaar een GSM van het merk Siemens ontplofte in Duitsland. Het ging om een toestel dat in een carkit geplaatst was. Tijdens het opladen is de batterij oververhit geraakt en geëxplodeerd. Bij dat incident raakte niemand gewond. De gebruiker van het toestel had de batterij op een vlooienmarkt gekocht.