RIJSWIJK - Sobig.F heeft zich ontwikkeld tot het snelstgroeiende computervirus ooit. De e-mailworm verspreidt zich sinds maandag met enorme snelheid, vooral door de digitale postbussen van particulieren. Dat zeggen onder meer internetaanbieder XS4ALL en virusdatabank VirusAlert.

Bekijk de video:
Modem/ Breedband

Tot woensdagavond had XS4ALL 120.000 besmette e-mailtjes geblokkeerd met zijn virusfilter. Donderdagochtend was dit aantal volgens een woordvoerster opgelopen tot 200.000. Volgens XS4ALL is op dit moment eenderde van de gefilterde mailtjes ook echt besmet met Sobig.

Virusfilter

Een woordvoerder van VirusAlert noemt de razendsnelle verspreiding "onverklaarbaar". Volgens VirusAlert duidt de snelle rondgang van Sobig erop dat particulieren onvoldoende beschermd zijn tegen virussen. XS4ALL zegt dat nauwelijks 5 procent van zijn klanten het speciale virusfilter heeft geïnstalleerd. "We weten dat de meeste grote bedrijven wel goed zijn beveiligd. Ze hebben nauwelijks last van het virus", aldus VirusAlert.

De dienst die de overheid in februari heeft ingesteld om burgers te informeren over gevaarlijke computervirussen zegt dat het dinsdag een waarschuwing heeft verstuurd. VirusAlert heeft bewust niet gewaarschuwd omdat het virus ongevaarlijk is. Na het wormvirus Blaster en de vriendelijke variant Welchia is Sobig het derde hardnekkige virus dat computers over de hele wereld teistert.

Firewall

Softwaregigant Microsoft treft naar aanleiding van de derde virusaanval maatregelen. Er is onder meer een Nederlandstalige website geopend met informatie voor thuisgebruikers om hun computer te beschermen tegen virussen. Verder overweegt Microsoft om de firewall in het besturingssysteem Windows XP standaard te activeren. Nu moeten gebruikers de beveiliging zelf nog inschakelen.

Veiligheidsexpert R. de Jonge van Microsoft zegt dat Sobig zich makkelijk verspreidt, omdat het de beveiliging in het e-mailsysteem Outlook omzeilt. De e-mailworm stuurt zichzelf door naar adressen uit het adresboek en andere lokaal aanwezige e-mailadressen. "Er is goed over nagedacht", stelt Microsoft. Het virus veroorzaakt naast overlast geen schade.

Welchia

Panda, producent van beveiligingssoftware stelt dat de verspreiding epidemische vormen heeft aangenomen. Het wormvirus Welchia heeft volgens cijfers van Symantec wereldwijd inmiddels .000 systemen geïnfecteerd. De groei van het aantal infecties neemt net als bij Blaster af.