AMSTERDAM - Een 33-jarige vrouw heeft dinsdagmiddag brandwonden opgelopen in haar gezicht en haar nekstreek toen haar gsm ontplofte. Het opmerkelijke incident vond plaats in cd-winkel Fame aan de Kalverstraat in Amsterdam. Dat bevestigde de politie in Amsterdam donderdag.

De vrouw liet haar mobieltje per ongeluk op de grond vallen, waardoor deze uitging. Toen ze het toestel opnieuw aanzette en tegen haar oor hield, ontplofte de batterij in het apparaat en vatte vlam.

De vrouw moest ter plekke door de GG&GD worden behandeld. Het ging volgens medewerkers van de cd-winkel om een toestel van het merk Nokia. Volgens de politie Amsterdam is het bij haar weten de eerste keer dat er in Nederland een mobieltje ontploft.

Nokia

Een woordvoerder van Nokia in Helsinki meldt dat bij hen bekend is dat er vaker gsm-toestellen zijn ontploft of vlam hebben gevat. "We hebben gehoord dat er mobieltjes oververhit zijn geraakt, smolten en, in het ergste geval, ontploften", aldus de woordvoerder.

De incidenten werden volgens hem veroorzaakt door een mankement in de oplaadbare batterijen in het toestel. Het gaat volgens de fabrikant niet om de originele Nokiabatterijen maar om exemplaren van andere producenten. Nokia kan geen namen noemen van die batterij-producenten. De beveiliging om oververhitting te voorkomen, deugde niet, denkt Nokia.