Teksten van 100.000 Nederlandse liederen online

DEN HAAG - De teksten van 100.000 Nederlandstalige liederen en liedjes komen op internet te staan. In de database zijn tevens bronnen en geluid van deze muziek te vinden.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft subsidie gegeven voor de ontwikkeling van de collectie Nederlands cultuurhistorisch erfgoed.

NWO heeft 10 miljoen euro subsidie verdeeld over 23 projecten van universiteiten en academische ziekenhuizen, zo maakte de organisatie dinsdag bekend.

Neerlandica Dieuwke van der Poel van de Universiteit Utrecht diende het plan in voor het elektronisch toegankelijk maken van 100.000 liedteksten.

Onderzoek

Van der Poel richt zich op liedteksten tot 1900. Terwijl de database vorm krijgt, doet een werkgroep onderzoek naar de rol van het lied in de identiteit van de Nederlandse en Vlaamse maatschappij.

Er verschijnen naar verwachting twee bundels over de liederen en in 2012 is een internationaal congres voorzien. De database moet in 2013 klaar zijn.

Dodengedachtenis

Wim Meeuws krijgt geld voor een onderzoek naar de mogelijke biologische kwetsbaarheid voor delinquentie bij jongeren. Kunsthistorica Truus van Bueren gaat een inventarisatie van bronnen voor middeleeuwse dodengedachtenis maken.

Sociologe Beate Volker en economisch geograaf Veronique Schutjens kregen subsidie voor een onderzoek naar de mate waarin winkels, kerken, bedrijven en scholen van invloed zijn op de sociale orde in een buurt.

Depressies

Psycholoog Eco de Geus van de Vrije Universiteit in Amsterdam gaat onderzoeken in hoeverre erfelijke factoren van invloed zijn op depressies en hart- en vaatziekten. Hij gebruikt daarvoor gegevens van de 9500 deelnemers aan het Nederlandse Tweelingenregister.

NWO kreeg in totaal 88 aanvragen voor subsidie binnen. De toegekende bedragen variëren tussen de 110.000 en 900.000 euro. NWO betaalt voor elk project maximaal 75 procent van de kosten. Universiteit of instituut moet tenminste 25 procent bijdragen.

Tip de redactie