STRAATSBURG - Zo'n driehonderd deskundigen op het gebied van cybercrime komen dinsdag en woensdag bijeen bij de Raad van Europa in Straatsburg.

De experts van Interpol, Microsoft, overheden en anderen bekijken de problemen en eventuele oplossingen, zoals nieuwe wetgeving.

Veel regels voor internetcriminaliteit zijn gebaseerd op verdragen van de Raad van Europa, zoals de Europese Cybercrime Conventie (2001) en een verdrag over dataprotectie.

Verdrag

''Dat verdrag over dataprotectie dateert nog uit de jaren tachtig. Dat voldoet niet meer in deze tijd van grote netwerken en wereldwijde gegevensstromen, met name in een tijdperk van cloud computing'', zegt Maud de Boer, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Raad van Europa.

Cloud computing

Bij cloud computing kunnen Nederlandse gegevens om technische redenen zijn opgeslagen in bijvoorbeeld Siberië, Alaska of IJsland.

''Van welk land moet justitie dan optreden als sprake is van criminaliteit? Wie heeft toegang tot de persoonsgegevens? Daar moeten we het over hebben.''

Nauwe samenwerking

Hoofdzaak is volgens De Boer dat de overheid nauw moet samenwerken met het internetbedrijfsleven.

Ze bezocht net het Amerikaanse hoofdkantoor van Microsoft, dat haar 350.000 dollar heeft toegezegd voor projecten.

De grote providers kunnen veelal zien wie er bijvoorbeeld schuilgaat achter een criminele website.

Mensenrechten

De experts bekijken ook de mensenrechten op internet. Zoals bij de bepaling welke website met een foto van een bloot kind nu precies onder kinderporno valt.

''Het is vaak een delicate balans tussen de vrijheid van meningsuiting en bestrijden van criminaliteit.''

Wereldwijde aanpak

De Boer streeft in elk geval een wereldwijde aanpak. ''Het zal niet makkelijk zijn. Europa is met privacy wat strenger dan andere werelddelen, mede door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.''