AMSTERDAM - De webcam van de familie Plaatsman uit Texel heeft het zwaar te verduren, nu duizenden mensen tegelijk mee willen kijken naar de nieuwe lammetjes.

Boer Dirk plaatste twee webcams in zijn stal op boerderij de Bargerhof.

Internetters kunnen meekijken in de kraamkamer. Via de andere camera zijn de geboren lammetjes te zien, die elkaar verdringen voor moedermelk.

Draaien

De boer heeft op zijn website ook een functionaliteit gebouwd waarmee de bezoeker het camerastandpunt naar de gewenste positie kan draaien. Daarvoor moet de liefhebber wel een account aanmaken.

Vanwege het grote aantal bezoekers worden de beelden vertraagd en schokkerig weergegeven. De mensen met een eigen account hebben de mogelijkheid via de webcam een foto te maken van de lammetjes.

Krant

Vorig jaar had schapenonline.nl ook al te kampen met grote bezoekersaantallen, toen een lokale krant aandacht had besteed aan de Texelse 'webcamboerderij'.

"Toen kwamen er 14.000 mensen op onze website en hebben we de camera uit moeten zetten", zegt boer Dirk in een reactie. "Dat doe ik trouwens niet zelf, ik heb er mijn mannetjes voor."

Psychiatrische instellingen

De boer constateert op basis van zijn statistieken dat er 's nachts opvallend veel verkeer is op zijn schapensite. "Uit de gegevens kan ik opmaken dat vooral mensen zijn uit ziekenhuizen en psychiatrische instellingen in de nachtelijke uurtjes onze site bezoeken. De schapen zullen wel een rustgevende werking hebben."

De lammetjes in de stal van boer Dirk kwamen maandag 2 maart ter wereld. ''Eigenlijk kwam vorige week donderdag de eerste, maar die was veel te vroeg'', aldus de boer.