AMSTERDAM - De online concertzender fabchannel.com stopt per direct met het uitzenden van concertregistraties. Dat maakte de directeur van het bedrijf, Justin Kniest, vrijdag bekend.

"Fabchannel.com ziet zich vanwege de slechte economische vooruitzichten in de muziek en onlinereclamemarkt genoodzaakt zijn activiteiten per direct te staken.''

Kniest: ''Het publieksbereik stijgt niet zoals voorspeld doordat het merendeel van de grote platenlabels geen toestemming geeft voor opnames van haar artiesten."

Budget

"Tegelijkertijd is de onlineadvertentie- en sponsormarkt onder grote druk komen te staan door teruglopende budgetten van adverteerders en sponsors."

De directie en aandeelhouders van Fabchannel verwachten dat er de komende jaren geen verandering in deze situatie komt en hebben derhalve gezamenlijk besloten om alle activiteiten te stoppen om te voorkomen dat het bedrijf in financiële problemen komt en de rechten op bijvoorbeeld het opgebouwde archief voor toekomstig gebruik kwijtraakt.''

Besef

Volgens Kniest drong de afgelopen weken het besef bij hem door dat er zonder medewerking van grote platenmaatschappijen geen toekomst zit in zijn initiatief.

''Ik heb de rechten voor het opnemen en uitzenden van grote artiesten nodig, en die krijg ik niet.'' Kniest had na jaren onderhandelen een deal met label Universal, maar de andere grote maatschappijen kreeg hij niet mee.

''Als we de grote namen niet uitzenden verliezen we geld. Ons businessmodel is gebaseerd op grote kijkcijfers. We trekken nu de stekker eruit om te voorkomen dat we straks failliet gaan.''

Initiatief

De bedenker van Fabchannel is niet van plan zijn initiatief voort te zetten. ''De komende twee jaar zie ik het in ieder geval niet meer gebeuren.''

Fabchannel registreerde negen jaar lang optredens in de Amsterdamse poptempels Paradiso en Melkweg.

Concerten waren online live te volgens en via het archief terug te zien. Onlangs sloot Fabchannel een deal met Bol.com, die regelmatig concerten op zijn site zou gaan uitzenden.

Webby Award

De site werd in 2006 onderscheiden met een Webby Award, de Amerikaanse prijs die wordt gezien als de Oscar van de internetwereld.

In december werd het concertkanaal nog verkozen tot beste entertainmentwebsite tijdens de Nederlandse verkiezing van de websites van het jaar 2008.

Fabchannel zal op vrijdag 13 maart het concertarchief offline halen.