DEN HAAG - De nieuwe gezamenlijke website die vanaf oktober alle sites van de rijksoverheid gaat vervangen, wordt gemaakt met open source software.

Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Heemskerk kreeg een rapport overhandigd van het Centraal Planbureau (CPB) dat stelt dat de overheid er goed aan zou doen vaker te kiezen voor de open source software om innovaties op dat gebied te stimuleren.

Open source

Bij open source software, zoals het besturingssysteem Linux of internetbrowser Mozilla Firefox, is de broncode openbaar en kunnen gebruikers bijdragen aan verbeteringen van het systeem, dat bovendien gratis is. Eigendomssoftware zoals Windows is niet toegankelijk voor buitenstaanders en kost geld.

Om de innovatie aan te jagen, kan het nuttig zijn voor de overheid om open software te stimuleren. Dat kan door zelf als grote klant te kiezen voor de open producten of er bij aanbestedingen de voorkeur aan te geven, aldus het CPB.

Besparen

Heemskerk is het daar mee eens en hoopt dat de keuze voor open software de overheid op termijn veel geld gaat besparen. ''Door onwetendheid missen we nu kansen voor innovatieve bedrijven en laten we mogelijkheden om geld te besparen liggen.''

Volgens Heemskerk laat de overgang naar open source software door het Octrooicentrum Nederland zien dat overstappen ''helemaal niet zo ingewikkeld is''.