RIJSWIJK - Het aantal systemen dat wereldwijd is geïnfecteerd met varianten van het computervirus Blaster, is toegenomen tot meer dan 630.000. Dat heeft producent van beveiligingssoftware Symantec woensdag berekend.

Maandag dook het nieuwe wormvirus Welchia op. Deze variant op de worm Blaster zoekt de systemen op die al zijn geïnfecteerd. Daarom is moeilijk te bepalen, hoeveel computers door Welchia zijn getroffen.

Afzwakken

Samen zijn Welchia en Blaster goed voor meer dan 630.000 infecties. Symantec berekende eerder dat de eerste variant van Blaster een half miljoen systemen was binnengedrongen. "De toename zwakt wel af", meldde een woordvoerder woensdag.

Het nieuwe wormvirus Welchia verwijdert Blaster, maar veroorzaakt tegelijkertijd veel dataverkeer waardoor computers en netwerken extreem worden vertraagd. Volgens Symantec merken veel grote bedrijven nog steeds de invloed ervan. De overlast kan volgens een woordvoerder nog weken tot maanden duren.

UPC

Ook het bedrijf UPC, aanbieder van internetdiensten, ondervindt veel overlast van de virussen. "Omdat onze systemen van de afdeling klantenservice door de virussen niet goed meer functioneerden, konden we veel abonnees die vragen hadden over internet niet goed helpen", aldus een woordvoerder. "We zijn de hele dag bezig geweest om de systemen te beveiligen tegen de virussen en dat is aan het eind van de middag uiteindelijk gelukt."

Het bedrijf roept klanten op voorzichtig om te gaan met e-mail van onbekende afzenders om te voorkomen dat de virussen zich verder verspreiden.