AMSTERDAM - Bellen en sms'en naar andere landen binnen de Europese Unie moet fors goedkoper worden. Met dit voorstel heeft het Europees Parlement maandag ingestemd.

In een periode van drie maanden moet het tarief voor bellen in andere landen binnen de Europese Unie dalen tot 34 cent per minuut. Het versturen van een sms-bericht zal per 1 juli 2009, 11 cent moeten kosten. Dit stelt de PvdA maandag in een persbericht.

Veel te hoog

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken tegen een starttarief van 49 eurocent per gesprek. "Het is al jaren duidelijk dat de prijzen veel te hoog zijn. Als de markt dit zelf niet oplost moeten wij het voor de consument opnemen", aldus PvdA-europarlementariër Jan Cremers.

De hoge prijzen voor bellen en sms'en zijn voor een groot deel te wijten aan de groothandelprijzen die providers elkaar onderling aanrekenen. Cremers: "Het is toch merkwaardig dat als ik bij Maastricht 10 stappen de Belgische grens over ga, ik 3 keer zo duur uit ben voor een sms of belletje?"

Betere informatie

Naast maximumprijzen voor sms'jes zullen ook de prijzen voor mobiel dataverkeer aan worden gepakt. Providers worden tevens verplicht om betere informatie te verstrekken over gebruik van mobiele telefoons in het buitenland.

Providers moeten onder meer duidelijk maken hoeveel MB er gedownload en dus betaald moet worden. Consumenten moeten ook de mogelijkheid krijgen om een maximumbedrag per maand in te stellen

Verdere prijsverlagingen

De prijsverlagingen zoals nu voorgesteld zijn slechts het begin, volgens Cremers. Hij verwacht dat de prijzen voor bellen en sms'en nog verder zullen dalen dan nu is voorgesteld.