AMSTERDAM - Tweederde van alle mobiele internetgebruik vindt plaats via een iPhone. De cijfers zijn echter niet onomstreden.

Volgens onderzoeksbureau Net Applications werd in de maand februari ruim 66 procent van de mobiele websitebezoeken met de smartphone van Apple gedaan.

Tweede op de ranglijst is Java, dat door veel mobiele telefoons wordt gebruikt, met een aandeel van ruim 9 procent. Android, het door Google ontwikkelde mobiele platform dat pas enkele maanden op de markt is, is aan een flinke opmars bezig: het staat met 6,15 procent maar iets achter de nummer drie Windows Mobile van Microsoft (6,9 procent).

BlackBerry

De cijfers zijn moeilijk te rijmen met de marktaandelen van verschillende smartphonemakers. Zo staat de BlackBerry op de ranglijst van Net Applications met slechts 2,24 procent op de zevende plaats, terwijl de toestellen in de Verenigde Staten volgens recente cijfers van marktonderzoeksbureau IDC een marktaandeel van 47,5 procent hadden.

Meetmethode

De discrepantie is onder meer het gevolg van de meetmethode van Net Applications. De onderzoekers hebben alleen het gebruik gemeten van moderne mobiele webbrowsers die HTML en javascript kunnen interpreteren, zoals Apples Safari. Zogenoemde WAP-browsers, die worden gebruikt voor een versimpelde mobiele versie van websites, tellen niet mee.

Regels

Volgens critici maakt dat de cijfers onzinnig. "Net Applications beoordeelt de markt voor mobiel internet aan de hand van regels die door de iPhone zijn gedicteerd", schrijft een commentator van CNN Money.

Anderen werpen echter tegen dat WAP een achterhaalde technologie is, en dat moderne mobiele browsers de markt vormen waarop de echte concurrentiestrijd nu wordt gevoerd.