TOKIO - Het leven van de Japanse tiener draait om de mobiele telefoon met internetverbinding. De jongeren sturen en ontvangen vele tientallen e-mails per dag.

Dat bleek uit een woensdagavond gepubliceerd onderzoek van het Japanse ministerie van Onderwijs onder tienduizend jongeren.

Van de middelbare scholieren van zestien en zeventien jaar heeft 96 procent een mobieltje, veelal een smartphone met toegang tot internet. De helft van de kinderen van dertien en veertien heeft een gsm en een kwart van de elf- en twaalfjarigen.

Boeken

Ze gebruiken hun telefoon om vrienden te e-mailen, de in Japan populaire e-boeken te lezen, muziek te luisteren, te surfen en om te chatten. Een op de vijf scholieren stuurt of ontvangt meer dan vijftig berichten per dag.

Zeven procent zegt meer dan honderd berichten per dag te versturen met hun mobiel. Een kwart doet dit ook vanuit het bad en een op de tien ook tijdens het eten.

Sociale problemen

Volgens experts veroorzaakt het wijdverbreid gebruik van de smartphones sociale problemen in Japan, ondanks dat het goed is voor de leerprestaties en communicatieve vaardigheden van de jeugd.

Jongeren zetten allerlei persoonlijke informatie op internet, wat ze een gemakkelijk doelwit maakt voor oplichters en pedofielen.