AMSTERDAM - Microsoft klaagt TomTom aan, omdat de routeplanners inbreuk op vijf
patenten van de marktleider zou maken.

De betreffende patenten hebben vooral betrekking op de manier, waarop de kastjes van TomTom gegevens opslaan en hoe informatie via internet wordt opgehaald.

Hoeveel geld Microsoft wil zien is niet echt duidelijk, omdat de onderneming vraagt om een "redelijke licentievergoeding vermeerderd met gemaakte kosten".

Een woordvoerder van Microsoft geeft aan dat het bedrijf al een jaar bezig is geweest om een overeenkomst met TomTom te sluiten, maar dat dat op niets uitdraaide.

Snelle oplossing

Toch ziet het er niet naar uit dat TomTom daadwerkelijk zich hoeft te verdedigen. Microsoft stelt expliciet de zaak snel in der minne te schikken.

De aanklacht is een nieuwe tegenslag voor de door financiële problemen geplaagde navigatiespecialist. Het bedrijf maakte eergisteren nog bekend een bedrag van 1,1 miljard af te boeken op de overname van Teleatlas en noteerde een verlies van 873 miljoen euro. De laatste tijd is het aandeel van het bedrijf in een vrije val geraakt.

Krachtige verdediging

TomTom ontkent schuld aan het breken van de patenten en zal zich ''krachtig'' verdedigen, verklaarde een woordvoerder.

Analist Martijn den Drijver van SNS Securities denkt dat het in het belang van TomTom is om de zaak te schikken en niet een lange strijd aan te gaan met een onzekere uitkomst.

Ook Wim Gille van Royal Bank of Scotland vreest dat de aanklacht het aandeel TomTom lange tijd zou kunnen achtervolgen.