AMSTERDAM - Google sluit zich aan bij een Europese mededingingsklacht tegen Microsoft. Het internetbedrijf meent dat Microsoft zijn machtspositie misbruikt om concurrenten van webbrowser Internet Explorer uit de markt te drukken.

Volgens Google is op de markt voor webbrowsers nog altijd geen sprake van eerlijke concurrentie. Dat komt volgens het bedrijf omdat Internet Explorer is vervlochten met besturingssysteem Windows, dat door verreweg de meeste pc-bezitters wordt gebruikt.

Daardoor heeft IE een 'oneerlijke voorsprong op andere browsers', aldus Google. Op de mobiele markt, waar IE niet kan meeliften op Windows, is het marktaandeel dan ook veel kleiner, merkt het bedrijf op.

Innovatie

Google zegt dat die dominante positie van IE slecht is voor de innovatie op internet. Microsofts webbrowser is technologisch minder geavanceerd dan bijvoorbeeld Firefox, Safari, Opera of Googles eigen webbrowser Chrome. Omdat IE door consumenten zo veel gebruikt wordt, kunnen websites echter vaak geen gebruik maken van de laatste technologieën.

Het bedrijf wil zich daarom aansluiten bij een al lopend mededingingsonderzoek van de Europese Commissie. Die maakte in januari bekend dat het Microsoft wil dwingen om zijn besturingssysteem Windows voortaan zonder Internet Explorer te leveren.

Ook overweegt de Commissie om Microsoft consumenten voortaan bij het eerste gebruik van een Windows-pc te laten kiezen tussen verschillende webbrowsers.

Mozilla

Het EU-onderzoek is een gevolg van een klacht van de Noorse browserfabrikant Opera, die Microsoft eind 2007 beschuldigde van oneerlijke concurrentie. Eerder deze maand sloot ook Mozilla, de organisatie achter Firefox, zich al bij die klacht aan.

Chrome

Google is behalve internetbedrijf sinds 2008 zelf ook browserfabrikant. In september presenteerde de onderneming Google Chrome, een webbrowser die volgens Google speciaal ontworpen is voor gebruik van moderne websites en online toepassingen, zoals Googles eigen maildienst en kantoorsoftware. Chrome heeft een marktaandeel van ongeveer 1 procent.