AMSTERDAM - Een groot aantal Nederlandse weblogs is maandag een protestactie begonnen tegen een huis-aan-huis bezorgde folder waarin behoudende christelijke organisaties zich verzetten tegen de evolutietheorie.

Onder meer Geenstijl.nl, Sargasso.nl, Geencommentaar.nl, Retecool.com en Flabber.nl roepen mensen op om de folder terug te sturen naar initiatiefnemer Kees van Helden. Ze hebben daartoe de gezamenlijke website terugnaarjemaker.nl geopend.

De folder 'Evolutie of Schepping' is een initiatief van het Actie Comité Schepping, dat meent dat de evolutietheorie net als de christelijke scheppingsleer "een geloof" is. De initiatiefnemers spelen in op het Darwinjaar: deze maand was het 200 jaar geleden dat de grondlegger van de evolutietheorie, Charles Darwin, werd geboren.

Discussie

Volgens het comité moet de brochure, die deze week in een oplage van 6,6 miljoen exemplaren huis-aan-huis wordt bezorgd, de discussie over het onderwerp aanzwengelen.

De protesterende weblogs zien daar weinig in. Ze vinden "dat discussie gevoerd op basis van een fabel geen discussie is en gaan daarom het debat met de initiatiefnemers van de folder niet aan", aldus een persverklaring.

Opgedrongen

Bovendien noemen de initiatiefnemers van de tegenactie het "uitermate bezwaarlijk dat een religieuze mening opgedrongen wordt tot achter de voordeur."