AMSTERDAM - Een campagne om internetgebruikers hun verouderde versie van webbrowser Internet Explorer te laten updaten, wint steeds meer kracht. De actie begon in Noorwegen, maar krijgt wereldwijd navolging.

Internet Explorer 6 verscheen medio 2001 en won snel een groot marktaandeel. De browser is bijna acht jaar later echter flink verouderd. Niet alleen is IE6 aanzienlijk minder veilig dan zijn opvolger IE7, bovendien biedt het matige ondersteuning voor allerlei webstandaarden.

Standaarden

Dergelijke standaarden, afspraken over hoe browsers een internetsite moeten weergeven, zijn belangrijk voor webontwikkelaars. Ze zorgen er voor dat hun pagina's er in alle browsers hetzelfde uitzien en hetzelfde werken. Omdat IE6 die standaarden niet altijd respecteert, kan veel geavanceerde technologie die daarop is gebaseerd op websites niet gebruikt worden.

IE6 had volgens onderzoeksbureau Net Applications in januari nog altijd een marktaandeel van zo'n 20 procent. Daarmee is het de tweede browser op de markt - achter IE7, maar nog voor de laatste versie van Firefox.

Updaten

De Noorse veilingsite Finn.no besloot eerder deze week om gebruikers van IE6 op te roepen hun browser te updaten naar versie 7 of de testversie van IE8, of naar alternatieven als Firefox, Safari, Google Chrome of Opera, een browser van eigen bodem. Al snel sloten andere Noorse websites zich bij het initiatief aan, meldt Wired.

Inmiddels krijgt de campagne ook internationaal navolging. Aftonbladet, de grootste krant van Zweden, nam de actie over, en ook sites in onder meer Indonesië en Australië zijn van de waarschuwing voorzien.