RIJSWIJK - Met een vertraging van een aantal maanden is de multimediasoap Jong Zuid maandag van start gegaan. Aan het begin van de middag konden abonnees via internet of mobiele telefoon voor de eerste keer de verrichtingen volgen van een groep jongeren in Amsterdam-Zuid.

De soapserie, bedacht door regisseur Johan Nijenhuis, bevat de bekende thema's uit het genre zoals vriendschap, seks, werk en liefde. De serie is volgens de bedenkers vergelijkbaar met een fotoroman: iedere aflevering telt zes foto's voorzien van een korte tekst.

Soapies

Aanvankelijk zou de serie al begin mei beginnen, maar door vertraging in de voorbereiding en een langere opnametijd is het later geworden. Acteurs Ferry Somogyi, Froukje de Both, Aukje van Ginneken en Winston Gerschtanowitz doen mee aan de soap.

Volgens woordvoerster B. Lodewijk van producent Media Republic maken kijkers kans op een gastrol door een foto van zichzelf te mailen. "We hebben hier al honderden aanvragen voor binnen gekregen." Wie kans wil maken op de rol moet wel een abonnement op de telefoonversie van de serie hebben.

26 Weken

Dat abonnement kost 1,10 euro per week. Verder is voor het bekijken van de dagelijkse fotosoap een MMS-telefoon nodig. Woordvoerster Lodewijk: "Bij de abonnementskosten komen nog de datakosten. Die zijn afhankelijk van de mobiele provider." De serie is mede in opdracht van telecombedrijf Telfort gemaakt en gaat in eerste instantie 26 weken duren.

Wie op internet via de site van MSN de serie bekijkt, is goedkoper uit. Op het web kost Jong Zuid, dat twee keer per dag verschijnt, voorlopig helemaal niets. De woordvoerster kon maandag niet zeggen hoeveel mensen op mobiele telefoon en internet naar de serie kijken.