DEN HAAG - Voordat de aansluiting van artsen op het elektronisch patiëntendossier (EPD) verplicht wordt, zullen hackers het systeem nog eens aan een grondige test onderwerpen.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) de Tweede Kamer woensdag toegezegd. De Kamer wil er zeker van zijn dat iemand die er niets te zoeken heeft, niet in de elektronische dossiers gaat snuffelen.

Klink besloot al eerder de invoering van het dossier een paar maanden uit te stellen, omdat nog niet alle zorgverleners hun systemen op orde hebben.

Het patiëntendossier is al getest, maar Klink ging in op het verzoek van GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap om er nogmaals hackers op los te laten.

Weeffouten

Volgens Klink zou dit later nog eens kunnen gebeuren, als het systeem eenmaal draait. De test zou weeffouten aan het licht kunnen brengen, maar zou ook kunnen uitwijzen hoeveel zorgaanbieders hun zaakjes niet op orde hebben.

Sap wilde ook horen hoeveel artsen tekort zouden moeten schieten om alarm te moeten slaan over het hele dossier, maar Klink wilde zich nog niet op een percentage vastleggen.

Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijngebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. De bedoeling is om de zorg beter te maken en medische missers terug te dringen.