DUNDEE - De universiteit van Dundee in Schotland heeft maandag een zeldzame foto van de Beatles op een internetsite te koop aangeboden. De afbeelding komt uit 1965 en is gemaakt tijdens de opnames van de film Help! van regisseur Richard Lester.

De foto komt van de Hongaarse fotograaf Michael Peto, die onder meer voor het Britse dagblad The Observer werkte. Hij volgde de Britse band tijdens de filmopnames een aantal dagen en maakte een fotoserie over de vier, toen op het toppunt van hun roem. De aangeboden foto is genomen op 12 juni 1965. Op die dag voltooide de band de opnames van Help! en hoorden de Beatles dat ze een koninklijke onderscheiding kregen.

De serie van in totaal ongeveer vierhonderd foto's raakte in vergetelheid tot eind 2002. Toen vond een archivaris van de universiteit van Dundee, waar Peto een studie had gevolgd, ze in een aantal oude dozen. In totaal vond de archivaris ongeveer .000 foto's van de Hongaar.

Waarde

De waarde van de Beatles-foto wordt door de internetveiling Ticr-auction geraamd op ongeveer 7000 euro. Maandagmiddag stond het hoogste bod op bijna 8416 euro.

Tot 26 september is het mogelijk om op de foto te bieden. De hoogste bieder ontvangt een originele afdruk van de Beatles-foto.