ROTTERDAM/DEN HAAG - Het eerste digitale burgerinitiatief wordt woensdag bij de Tweede Kamer ingediend.

De raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) van GroenLinks verzamelden sinds de jaarwisseling 63.775 handtekeningen om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. Ze vinden dat uitsluitend professionals vuurwerk mogen afsteken.

40.000

Als 40.000 mensen het initiatief via internet ondertekenen, moet de Tweede Kamer het voorstel in behandeling nemen. 'Meer plezier met minder vuurwerk' heeft de primeur. De twee raadsleden overhandigen de handtekeningen woensdag aan VVD-Kamerlid Johan Remkes, die voorzitter is van de commissie voor burgerinitiatieven.

Aanpakken

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaf eerder dit jaar al aan dat het kabinet voorlopig niet denkt aan een verbod op vuurwerk voor consumenten. Volgens de minister zijn er ongeveer evenveel Nederlanders voor als tegen een verbod op consumentenvuurwerk. Wel wil zij het illegale vuurwerk blijven aanpakken, omdat daarmee de meeste ongelukken gebeuren.

De duizenden ongevallen per jaar zijn voor de initiatiefnemers de reden om voor een verbod te pleiten. Bovendien leidt het massaal afsteken van vuurwerk volgens hen tot giftige smogvorming in de stedelijke gebieden en levert het geluidsoverlast op.

Steun

Dat er in korte tijd zoveel handtekeningen binnen zijn gekomen, geeft naar hun mening aan dat er landelijk steun voor is. Zij vinden dat de minister hun voorstel een kans moet geven.