STOCKHOLM - Vier Zweden die een van 's werelds grootste websites voor illegale downloads bestieren, stonden maandag voor het eerst voor de rechter.

De entertainmentindustrie beschuldigt hen ervan via The Pirate Bay internetgebruikers aan te zetten tot het ophalen van illegale versies van muziek, films en computergames.

De eigenaren van de The Pirate Bay zeggen echter niets verkeerd te doen. Hun advocaat betoogde maandag in een rechtszaal in Stockholm dat sites die gebruikers bestanden laten delen, zowel legaal als illegaal kunnen worden gebruikt.

The Pirate Bay is volgens de raadsman te vergelijken met autofabrikanten van auto's die veel sneller kunnen rijden dan wettelijk toegestaan.

Radio

The Pirate Bay biedt zelf geen illegale kopieën aan, maar verwijst bezoekers naar plekken waar zij die kunnen krijgen. Dergelijke Torrent-sites zijn de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond gerezen, waardoor door de buitenwereld met veel spanning wacht op de uitkomst van het proces. De eerste zitting was maandag live op de Zweedse radio te horen..

Obscuur

The Pirate Bay beweert ruim een miljoen bezoekers per dag te trekken. Wereldwijd zouden er tegen de 22 miljoen mensen gebruik van maken.

Het bedrijf lijdt een obscuur bestaan. De computers waarop de website draait, zouden zich niet meer in Zweden bevinden.