DEN HAAG - Internetbedrijf InnoWeb moet binnen 48 uur stoppen met het aanbieden van gegevens van AutoTrack op de website gaspedaal.nl op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Op de website AutoTrack van uitgever Wegener kunnen particulieren en bedrijven tegen betaling advertenties voor te koop aangeboden auto's plaatsen. Gemiddeld staan er 220.000 occasions op de autosite.

Gaspedaal.nl is een zogenaamde 'dedicated search engine', die het aanbod van AutoTrack en vijf andere autosites toont. Wegener heeft daar echter geen toestemming voor gegeven. Particulieren of autobedrijven kunnen zelf geen advertenties plaatsen op gaspedaal.nl.

Schade

De rechtbank is van oordeel dat gaspedaal.nl inbreuk maakt op de databankrechten van Wegener. Innoweb moet daarom alle schade die AutoTrack geleden heeft betalen. De hoogte van de schade moet nog in een aparte procedure worden vastgesteld.

In 2007 werd het kort geding tegen gaspedaal.nl bij de rechtbank in Utrecht nog door AutoTrack verloren. De rechter vond de zaak te ingewikkeld voor een kort geding. Woensdag deed de rechtbank in Den Haag uitspraak in de bodemprocedure.