AMSTERDAM - Een site die gratis condooms weggeeft aan jongeren maakte adresgevens door een fout toegankelijk. Het lek is gedicht en het bedrijf trekt het boetekleed aan.

Het probleem werd ontdekt door een 14-jarige klant. Hij merkte op dat de website GratisCondoom.com de klanten een e-mail stuurde met een volgnummer in de verwijzing. Door dat getal te veranderen werden naam, adres, postcode en woonplaats van andere mensen zichtbaar.

Veel adressen

In totaal stond het bestand van meer dan tienduizend klanten onder handbereik van bezoekers. De website is sterk op jongeren gericht. Zo wordt bezoekers gevraagd zich aan te melden met hun toegangsgegevens van Live.com (MSN Messenger), waarna ook hun vrienden anoniem worden uitgenodigd.

Inmiddels is de functionaliteit door uitbater Novo IT aangepast, waardoor het ophogen van een getal gegevens van klanten niet meer vertoont.

Privacygevoelig

"Als bezoeker verwacht ik meer privacy. Dat zeggen ze ook op hun site", zegt de tipgever tegenover NU.nl. Hij wijst er op dat juist het onderwerp condooms gevoelig ligt.

"Wij trekken het ons heel erg aan", zegt directeur Vincent de Jong. Hij erkent dat het bieden van privacy en anonimiteit een belangrijke stap is juist omdat de site zich op jongeren richt. "We hebben dit probleem snel verholpen en zullen hard werken de site ook veilig te houden."

Duizend condooms

De Jong wijst op het grote belang van zijn site, omdat veel jongeren nu zonder schaamte aan een condoom kunnen komen. Volgens hem is het project dan ook een succes te noemen, omdat de organisatie dagelijks duizend condooms verstuurt.

Om het project te kunnen uitvoeren moeten jongeren wel een enquête invullen. De statistische gegevens die dat oplevert zijn volgens het bedrijf voldoende waard om de kosten van inkoop en verzending van het voorbehoedsmiddel te bekostigen.

Drogist

De ontdekker van het probleem hoopt op een publieke verklaring van het bedrijf, en dat de beveiliging echt verbetert: "Ik denk dat bezoekers hier niet blij van worden, liever met schaamte in de rij bij de drogist dan dat je naam en adresgegevens openbaar op het internet staan."