SCHIPHOL - Nederlanders zijn kampioen flirten tijdens het chatten op internet. Ruim 80 procent heeft tijdens die bezigheid wel eens toenadering gezocht tot een ander. In België bijvoorbeeld is dat maar 36 procent.

Dat stelt Windows Live, onderdeel van Microsoft, zondag na onderzoek in zestien landen ter gelegenheid van Valentijnsdag.

Ook als het gaat om de liefde verklaren of een liefdesaanzoek ontvangen via de messenger, staan we bovenaan. Van de 14.000 Nederlanders die meededen aan het onderzoek, kan driekwart hierover meepraten. Israëliërs zijn met 25 procent het meest terughoudend in dit opzicht.

Emoties

In bijna alle landen maakt de meerderheid liever iemand online het hof dan in het 'echt'. Alleen bij de Italianen is het om het even. Het voordeel van gesjans via internet is dat het minder confronterend is. Bovendien kan de ander je emoties niet zien en je hebt meer tijd om te reageren. Veel Spanjaarden komen met nog iets op de proppen: je kan andere mensen even om advies vragen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een derde van de Nederlanders wel eens een relatie is begonnen met iemand via internet. Dit leidde in 3 procent van de gevallen tot een huwelijk en in 23 procent van de gevallen tot een vaste relatie. 1 Procent is getrouwd en daarna gescheiden.

Kredietcrisis

Ondanks de kredietcrisis zijn we van plan bijna net zoveel uit te geven aan Valentijnsdag. Dit jaar hebben we gemiddeld een bedrag van 58 euro in het hoofd tegen 62 euro een jaar geleden. In Spanje lijkt de kredietcrisis het grootste effect te hebben op Mister Valentine. Ruim een kwart gaat daar minder uitgeven en een ander kwart kan het niet meer betalen.

Ruim de helft van de Nederlandse respondenten viert dit jaar Valentijnsdag. In vergelijking met andere landen scoren wij hier vrij gemiddeld.