AMSTERDAM - Een nieuwe functie in de mobiele versie van Googles kaartendienst Maps laat gebruikers hun vrienden permanent op de hoogte houden van hun lokatie.

Voor gebruik van Google Latitude is een smartphone nodig. Aan de hand van lokatiegegevens van gsm-masten, wifi-toegangspunten of GPS bepaalt de software waar een gebruiker zich bevindt. Die informatie wordt vervolgens getoond op een plattegrond.

Vrienden kunnen via de dienst Latitude op Google Maps zien waar de gebruiker zich bevindt. Daartoe kunnen ze een speciale versie van de kaart toevoegen aan hun gepersonaliseerde homepage op iGoogle.

 

Privacy

Google benadrukt dat de dienst niet automatisch wordt ingeschakeld. Ook kunnen gebruikers precies instellen met welke vrienden ze hun lokatie delen, en op welk niveau: het is ook mogelijk om alleen te tonen in welke stad iemand zich bevindt.

Het bedrijf zegt zelf alleen de laatstbekende lokatie van gebruikers op te slaan. Als gebruikers hun lokatie verbergen, wordt die niet door Google geregistreerd.

Smartphones

Latitude komt volgens Google snel beschikbaar voor zijn mobiele platform Android, de meeste BlackBerry's, de iPhone en de iPod Touch. Ook smartphones van Nokia en toestellen die draaien op Windows Mobile 5.0 of hoger kunnen de dienst gebruiken.

Met de dienst gaat Google de strijd aan met verschillende kleinere aanbieders van dergelijke persoonlijke lokatieinformatie, zoals BrightKite, Loopt en het Nederlandse Bliin.