AMSTERDAM - Een beveiligingsonderzoeker heeft aangetoond dat het mogelijk is om informatie op chips in paspoorten te kopiëren zonder dat de drager dat merkt.

Moderne paspoorten zijn in de Verenigde Staten net als in onder meer Nederland voorzien van een chip met persoonlijke gegevens van de eigenaar. Dat moet helpen vervalsingen op te sporen. Volgens critici is de gebruikte technologie echter onveilig: de informatie op de RFID-chip kan op afstand worden uitgelezen.

Hacker Chris Paget reed met een zelfgebouwde chiplezer door de binnenstad van San Francisco, en slaagde er volgens The Register in om binnen 20 minuten de unieke code van twee paspoortchips van voorbijgangers te kopiëren, zonder dat de houders daar iets van merkten.

Tien meter

Paget wilde met zijn demonstratie het ongelijk aantonen van voorstanders van de RFID-chip. Die beweren vaak dat gebruik van de chip geen reëel gevaar zou opleveren, omdat kopiëren alleen onder gecontroleerde omstandigheden zou kunnen. Hij bouwde zijn apparaat, dat een bereik heeft van tien meter, voor slechts 250 dollar.

Paget heeft een filmpje op Youtube geplaatst, waarin hij zijn techniek demonstreert.