DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gaat binnenkort aangifte doen tegen bedrijven die op internet illegale kansspelen aanbieden.

Ondanks eerdere waarschuwingen zijn er volgens hem nog steeds organisaties die volharden in hun verboden activiteiten.

Dat heeft Hirsch Ballin in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Hoeveel bedrijven het betreft, wilde zijn woordvoerder woensdag niet zeggen.

Wel gaf hij aan dat het gaat om "enkele illegale aanbieders die zowel binnen als buiten Nederland zijn gevestigd".

Gewaarschuwd

Veel bedrijven die in de afgelopen jaren zijn gewaarschuwd dat ze illegaal bezig zijn, hebben daaraan gehoor gegeven door hun sites onbereikbaar te maken of deze aan te passen zodat er geen kansspel meer wordt aangeboden.

Andere bedrijven bieden de illegale spelletjes echter nog altijd aan, al dan niet vanuit het buitenland of via tussenpersonen aldaar.

Rekening

Banken mogen geen rekening verstrekken aan organisaties die illegale goksites exploiteren. Kennelijk gebeurt dat nog wel, want Hirsch Ballin zal de raden van bestuur van "een aantal banken" in een brief erop wijzen dat ze zich aan de wet moeten houden.

Welke banken dat zijn, wilde een woordvoerder van de bewindsman niet zeggen. "Het gaat om de grotere in Nederland opererende (handels)banken."

Contracten

De SP had Hirsch Ballin gevraagd of ABN Amro en Fortis, die inmiddels in overheidshanden zijn, hun contracten met aanbieders van kansspelen via internet hebben verbroken. De minister gaf daar begin december vorig jaar geen direct antwoord op.

Wel gaf hij aan dat banken waarvan de Staat in het kapitaal deelneemt, "geen andere positie" innemen dan andere banken.