RIJSWIJK - De helpdesk van softwarebedrijf Microsoft wordt sinds donderdag overspoeld met telefoontjes van verontruste computergebruikers. Aanleiding is het Blastervirus, ook wel MSBlaster of LoveSan genoemd, dat op 11 augustus de aanval heeft geopend op een lek in het Windows-besturingssysteem van Microsoft.

Download hier de removal-tool van Symantec

Volgens general manager M. van der Bel zijn wereldwijd inmiddels honderdduizenden computers besmet met het Blastervirus. Microsoft Nederland heeft extra telefoonlijnen beschikbaar gesteld voor bellers en de helpdesk blijft 's avonds langer open. Ook de grote internetproviders, zoals Zonnet, Planet Internet en XS4ALL, krijgen beduidend meer hulpverzoeken dan normaal. Zij proberen hun klanten via hun website zo goed mogelijk te informeren.

De worm, gecreëerd door hackers, verspreidt zich niet via e-mail. Het zoekt naar onvoldoende beveiligde computers en probeert dan via een lek in Windows binnen te komen. De computer sluit af en blijft daarna steeds herstarten.

Volgens Microsoft is het virus uiterst hinderlijk, maar niet schadelijk voor de pc. Het lek was op 16 juli al bekend bij Microsoft en er is ook al enige tijd een zogenoemde patch (reparatiesoftware) voor beschikbaar. "Maar niet iedereen houdt blijkbaar zijn software up-to-date", aldus Van der Bel.

Gebruikers van firewall-software hebben geen last van de Blaster. Is de worm eenmaal binnen dan kan een verwijderprogramma van internetbeveiligingsbedrijf Symantec uitkomst bieden.

Blaster is door de hackers voorzien van een programma dat er voor zorgt dat geïnfecteerde computers steeds dezelfde website bezoeken, om deze zo te vertragen of te laten crashen. Zaterdag volgt de 'grande finale' van Blaster. Het virus valt dan via de besmette computers de website van Microsoft zelf aan.

Het bedrijf is hard bezig zich te bewapenen tegen deze aanval. "Daar kunnen we niet over in detail treden omdat we de hackers niet op ideeën willen brengen", aldus Van der Bel. Microsoft doet er in ieder geval alles aan om de website waarop gebruikers de patch kunnen downloaden, beschikbaar te houden.