EDE - Leerlingen van het Pallas Athene College in Ede spijkeren al bijna twee jaar hun Nederlandse spellingsvaardigheid bij via internet.

De methode is zeer succesvol en vanaf volgende week landelijk beschikbaar, aldus bedenker en docent Nederlands Tim Hoogenbosch donderdag.

De spelling van de havo- en vwo-leeringen van de school in Ede was af en toe niet om vrolijk van te worden, constateerde Hoogenbosch twee jaar geleden.

''Internettaal en sms-taal laten hun sporen na. Scholieren krijgen de correcte spelling wel aangeleerd, maar dat slijt vervolgens weer door het slordige taalgebruik op internet en via sms.''

NOT-beurs

Het spellingsprogramma wordt volgende week gepresenteerd op de NOT-beurs in Utrecht, een vakbeurs voor het onderwijs.

Het programma is daarna voor alle scholen in het land beschikbaar. In 2011 wordt schrijfvaardigheid weer onderdeel van het centraal examen.

Spellingscursus

Het programma is gebaseerd op een bestaande online spellingscursus. Hoogenbosch paste die onderwijsmethode samen met collega-docenten aan voor gebruik op middelbare scholen en schotelde het resultaat voor aan de leerlingen van 4 havo en 5 vwo van het Pallas Athene College.

Niveau

De scholieren maken eerst een toets om hun niveau te bepalen. Daarna kan elke leerling online doelgerichte oefeningen maken.

De docent houdt hun vorderingen in de gaten. Volgens Hoogenbosch zijn die vorderingen aanzienlijk.

De leerlingen van de school in Ede spellen opmerkelijk beter dan scholieren van andere scholen, aldus de docent.